Medvede sa obracajú na druhý bok, jeden si vyšiel na prechádzku

25.01.2008 Poprad

Vysoké Tatry 25. januára (TASR) - V oblasti Podbanského lesníci zaregistrovali stopy ďalšieho z medveďov s \"ľahkým\" zimným spánkom.
Zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Kováč pre TASR uviedol, že od začiatku zimy ide o tretieho, prípadne štvrtého medveďa, ktorý sa zobudil a vyliezol z brlohu. Jeho stopy v snehu našli začiatkom týždňa na južnej strane Tatier. Ide o mladšieho, asi štvorročného medveďa, ktorý sa zobudil zo zimného spánku v uplynulých mimoriadne teplých dňoch a teraz obchádza lokality, kde si hľadá potravu.
Tohtoročná zima je podľa Kováča výnimočná. Niektoré medvede zazimovali už v októbri, keď prišli silnejšie mrazy. Niekoľko vytrvalcov, ktorým sa nechcelo uložiť na zimný spánok, lesníci registrovali ešte začiatkom decembra. \"Osobne som piateho decembra videl medveďa, ktorého zrazila električka, a teda mal určité problémy so zazimovaním, \" konštatoval zoológ.
Pripomenul, že na rozdiel od svišťov, ktorí sú pravými zimnými spáčmi, medvede sú nepravými zimnými spáčmi. \"Svište v podstate zazimovali v norách začiatkom októbra. Predpokladáme, že sa budú zobúdzať podľa vývoja počasia niekedy koncom apríla a začiatkom mája. \"
K dnešnému dňu (v cirkevnom kalendári obrátenie Pavla) sa viaže viacero pranostík. O 25. januári sa hovorí ako o polčase zimy, ale tiež, že na obrátenie Pavla sa medveď obracia v brlohu na druhý bok. Podľa zoológa koniec januára je aj obdobím, kedy medvedice privádzajú na svet mláďatá.
 

Vyberte región